Rabarber

Over rabarber

Rabarber is voornamelijk in de zomer op de markt, maar ook kan rabarber al vanaf november gekocht worden. Dit is mogelijk doordat de rabarberpollen geforceerd kunnen worden. Bij de buitenteelt is het belangrijk om na de langste dag geen stelen meer te oogsten, opdat de plant voldoende reservestoffen voor het volgend jaar kan vormen.
Rabarber is een van de eerste groenten die zich roeren als de dagen lengen. De dikke rabarberstelen die je van april tot september oogst, zijn een perfect tussendoortje voor kleine en grote snoepers en bovendien kun je ze goed verwerken in jam, moes of taartvullingen.

Soorten & toepassingen

Op het Warandehof telen we verschillende soorten rabarber elk met zijn eigen toepassingen. ‘Goliath’ is een grove forse plant met groene stelen. Deze soort wordt eenmalig geplukt en is bestemd voor de verwerkende industrie. ‘Valentine’ is een lichtrode elegante rabarbersoort die gebruikt wordt voor verse bereidingen. Deze soort kan alleen geplukt worden in het voorjaar en in het begin van de zomer. ‘Frambozenrood’ of ‘la roze Champagne’ is ook een soort met een lichtrode steel. Deze soort wordt tot sap geperst om er wijn van te maken. ‘Mikoot’ is een soort met een donkerrode steel. Wij gebruiken deze soort bij voorkeur om er confituur of compote mee te maken, ze geeft het meeste kleur aan de bereiding.

Kweek

De rabarberteelt is de specialiteit bij uitstek op ons bedrijf. We hebben de teelttechniek verfijnd en selecteren ons eigen plantgoed. De verzorging van de teelt vergt dan ook heel wat van ons werk.